Topraklama ölçümlerini, gerekli teçhizat ve uzman ekiplerimizle gerçekleştirmekte olup ölçüm sonuçlarını raporlama konusunda yetkinliğe sahibiz.
Topraklama Direnci Nedir? |Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?
Yeryüzünde hiçbir şey topraktan daha bol değildir. Kimi zaman toprak bir binanın temeli olurken, kimi zaman insanlara besin veren maddedir. Ama biz mühendisleri en çok ilgilendiren alanı ise elektriki (iletkenlik ve direnç) yönüdür.
Topraklama Direnci (toprak direnci) toprağın elektrik akımını geçirebilmesi sırasında gösterdiği tepkidir. Toprak aslında bakır gibi normal iletkenlere göre daha zayıf bir iletkendir. Ancak akım için alan yeteri kadar büyükse, direnç düşük olup toprak iyi bir iletken haline gelebilir. Bu nedenle sistemimizde iletkenler ile toprağın arasında olması gereken bir direnc söz konusudur. Tesis kurulmadan önce bu ölçümler yapılarak, gerekli hesaplamalar ve hazırlıktan sonra tesisat kurulumu gerçekleştirilir.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile, iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise "izolasyon test cihazı"(izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
Toprak Direncini Etkileyen Faktörler:
- Bitkisel yapılar ya da diğer elektrikli tesisler boyutu genişletebilir. Bu tür değişiklikler için farklı topraklama elektrotlarına ihtiyaç duyulabilir.
- Tesislere daha hassas modern bilgisayar kontrollü ekipmanlar eklemek gibi olası durumlar elektriksel gürültüyü büyütür. Eski ekipmanlar bu yeni ekipmanlara uyumsuzluk göstermesi nedeniyle bu elektriksel gürültüye neden olabilir.
- Metalik olmayan borular ve kanalların yer altına döşenmesi gibi sistemler düşük toprak direnci açısından güvenliği tehdit edebilir.
- Toprak direnci etkileyen diğer önemli faktörlerden biri de toprağın nemli olmasıdır.